Pieni Karhunkierros (Oulanka, Kuusamo)

Tulipa sitten lomalla nautittua luonnon rauhasta ja liikunnasta oikein kunnolla.

Oulangan kansallispuisto

Olimme vaimon kanssa suunnitelleet harrastavamme jälleen kerran liikunnallisen ja valokuvauksellisen loman luonnon helmassa. Tällä kertaa suuntasimme Etelä-Lappiin, Kuusamoon ja Oulangan kansallispuiston maisemiin. Karttoja tutkiessamme totesimme, että Pieni Karhunkierros olisi sopiva päiväkohde. Reitillä matkaa vain 12km ja reitin varrella useita koskia sekä jylhää kalliomaisemaa.

Eipä siinä sitten muuta kuin kamerat laukkuun ja eväät toiseen, hyttysmyrkyt ja -hatut matkaan ja menoksi. Varaamaltamme mökiltä matka alkoi tietenkin autolla, koska ajomatkaa yhteen suuntaan kertyi lähes 200km. Lähtöpaikaksi olimme valinneet Juuman leirintäalueen, jonka korkeus merenpinnasta noin 225m.

Leirintäalueelta matkaa ensimmäiselle koskelle, Niskakoskelle oli noin 200m. Koskenniskan ylitimme riippusiltapitkin ja jatkoimme 1,5km reitin toiselle koskelle, Myllykoskelle. Ensimmäisen 2km matkalla korkeusvaihteluita oli maltillisesti ja taivalsimme nousten jokusen kerran 10-15 ylös ja laskeuduimme saman verran alas.

Myllykoski, Kitkajoki, Oulangan kansallispuisto

Myllykoskella ihailimme hetken vuolasta virtaa ja kiipesimme ensimmäisen todellisen haasteen, noin 30m portaita seuraavalle riippusillalle. Tässä teimme reittimme ensimmäisen ja ainoan virheen, joka myöhemmin osottautui kuitenkin onnekkaaksi sattumaksi. Lähdimme kiertämään reittiä väärään suuntaan. Myllykosken jälkeen reittimme kulki Putaansaaren yli matalalle sillalle, jossa pääsimme näkemään Aallokkokosken alkupääk komeat aallot.

Tämän jälkeen alkoi noin 1km mittainen nousujen ja laskujen ketju, joka johti koko ajan ylöspäin. Korkeuseroa matkalla kertyi kaiken kaikkiaan 50m. Kipuamisen aikana ohitimme monivivahteista luontoa ja päädyimme Pyreälammen rantaan, jonka korkeus merenpinnasta on noin 243m.

Matkamme jatkui laskeutumalla syvänteeseen, joka oli 25 metria lammen alapuolella. Sieltä saimme täydennystä vesivaroihimme raikkaasta purosta. Täydennys olikin tarpeen, sillä nyt alkoi reitin pahin osuus. Edessä oli nousua lähes 50m Kallioportin huipulle, noin 250m merenpinnan yläpuolelle. Nousu kuitenkin kannatti, sillä huipulla oli aivan mahtavat maisemat. Korkeat kallioseinät reunustivat rotkoa, jonka pohjalla joki virtasi ja luontoi kukoisti.

Matka kuitenkin jatkui ja edessä oli laskeutuminen rotkon pohjalle, aina 60-70 metriä huipun alapuolelle. Aluksi laskeuduimme portaita 252 askelmaa ja loppu loivaa polkua pitkin. Noin 1km matkalla laskeuduimme Harrisuvantoon, joka oli reitin alhaisin piste, noin 170m merenpinnan yläpuolella. Tästä alkoi jälleen nousujen ja laskujen ketju, joka johti meidät 2km matkalla aina 245m merenpinnan yläpuolelle.

Kalliosaari, Kitkajoki, Oulangan kansallispuisto

Jyrkkien kalliorinteiden reunustamana Kitkajoki virtasi reittimme vierellä kohti Venäjää. Näimme Kalliosaaren, joka vuosisatoja ellei tuhansia on taistellut veden voimia vastaan. Taivalsimme edelleen kohti Jyrävän koskea, joka on noin 200m merenpinnan yläpuolelle. Laskeuduimme siis jälleen noin 30m alaspäin. Jyrävän suvannossa Siilastuvan pihamaalla nautimme eväämme, jonka jälkeen taivallus jatkui kohti Aallokkokoskea.

Jyrävä, Kitkajoki, Oulangan kansallispuisto

Jyrävän rannalta kiipesimme kallion seinälle rakennettuja portaita pitkin jälleen 40m ylöspäin. Täältä saimme ihailla Aallokkokosken kuohuja, noin 35m niiden yläpuolelta. Reitti jatkoi nousemistaan saavuttaen jälleen korkeimman kohtansa, noin 245m merenpinnan yläpuolella. Reitin viimeinen rutistus koettiin hiukan ennen paluuta Myllykoskelle, kun laskeuduimme portaita 30m joen rantaan ja muutaman metrin tasamaan jälkeen toisella puolella saman verran uudelleen ylös. Kalliolta laskeuduimme sitten Myllykosken rantaan, josta matka kohti Juuman lerintäaluetta voi jatkua.

Viimeisen 2,5km matkalla olleet nousut portaineen olivat rasittavia ja veivät viimeisetkin mehut kulkijasta. Lähtiessämme reitille tuumasimme, tuohan on vain 12km, kotonakin kierrämme rantareitin tunnissa ja se on 7km, niin eihän tuohon mene kuin 3 tuntia, kun syödään eväät ja otetaan vähän kuvia. Optimismi on hyvä asia, kun sen osaa oikein hyödyntää. Tuo 12km reitti vei mehut niin minusta kuin vaimostakin ja hän on sentään kovakuntoinen. Laskeskelin jälkeenpäin, että muutettuna tasamaalle tuo reitti on lähes 45km. Siinä valossa suoriutumisemme patikoinnista 5,5 tunnissa oli melkoinen saavutus.

PS.
Oulangan kansallispuisto antaa reitille suosituksen 5-9h ja määrityksen keskivaikea-vaikea.

Print Friendly, PDF & Email