Ihmisiä kuin muurahaisia

Katsellessani Avaran Luonnon dokumenttia mesimuurahaisista en voinut välttyä ajatusteni harhailusta meihin ihmisiin.

Muurahaisten elämän alku yksinäisestä kuningattaresta, kasvu tuhansien työläisten yhdyskuntaan ja tuho naapureiden alistamana on diktatuuri, joka ei jätä sijaa arvailuille. Kuitenkin tuon muurahaisyhteiskunnan suurin opetus meille on uskomaton yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen. Ravinnon hankinta, kodin puolustaminen ja perheestä huolehtiminen ovat näille uurastaville pienokaisille elämäntapa.

Riisinjyvääkin pienempi hyönteinen kantaa oman kortensa kekoon ja osallistuu oman yhteisönsä hyvän tekemiseen. Elinpiiri ei ole kovin laaja meidän ihmisten mittapuulla. Vain noin 20 m pesäkolon suulta. Mutta suhteuttakaapa se meihin ihmisiin. Ihmisellä vastaavan alueen säde olisi noin 7000 km. Muurahaisista osa uhraa oman elämänsä asettumalla vangiksi omaan pesäänsä vain varastoidakseen ravintoa muille yhdyskunnan jäsenille. Toiset keskittyvät hoitamaan jälkikasvua ja toiset huolehtivat kuningattaren hyvinvoinnista. Elämä muurahaisyhdyskunnassa on todellakin jotain muuta kuin oikeudenmukaista tai tasa-arvoista. Kaikesta huolimatta nämä pienet ja sitkeät hyönteiset uurastavat yhteisönsä eteen. Ne uhraavat elämänsä kaikkien hyvinvoinnin vuoksi. Ne rakentavat ja puolustavat sitä, mikä tarjoaa niille mahdollisuuden selvitä elämästä.

Muurahaisilla on meille paljon opetettavaa. Siitä huolimatta emme saa unohtaa tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta omassa elämässämme. Uskalletaan olla oma itsemme ja rakentaa elämämme sen varaan. Irwinin laulun sanoja lainatakseni: ”Eletään vaan vaikka piruuttaan ilman turhia murheita”.

Print Friendly, PDF & Email